Recept Red Velvet
1. 2. 2023
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 500 g hladké mouky
- 220 g másla (pokojová teplota)
- 500 g cukru krupice
- 10 g kakaa
- 4 ks vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo celý vanilkový lusk
- 480 ml podmáslí
- 1 lžička kvalitní červené potravinářské barvy (nejlépe gelové)
- 3 lžičky vinného octa
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Krém:
- 500 g mascarpone
- 500 g sýru Philadelphia nebo Lučina
- 600 ml smetany na šlehání
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
Postup:
- V připravené míse si prosejeme mouku a smícháme ji s poloviční dávkou kakaa a špetkou soli.
- V druhé, větší, míse vyšleháme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce a vanikový extrakt (nebo semínka z jednoho vanilkového lusku). Přidáme podmáslí, které si předtím obarvíme červeným potravinářským barvivem. Nakonec přimícháme směs mouky, soli a kakaa. (S kakaem opatrně! Aby směs zůstala červená)
- Ve skleničce si smícháme 3 lžičky vinného octa s 2 lžičkami jedlé sody. Vznikne tak pěna, kterou okamžitě zamícháme do těsta.
- Předehřeju si troubu na 175 °C, připravíme si 2 dortové formy stejného rozměru. Ty vymažeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 stejné části, nalijeme je do forem a dáme péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut. Po upečení necháme korpusy zcela vychladnout.
- Než se těsta upečou, připravíme si krém. Vyšleháme sýr (Philadelphii nebo Lučinu) s mascarpone. Přidáme vanilkový extrakt, moučkový cukr a znovu vyšleháme. Ve vedlejší míse vyšleháme smetanu do tuhé šlehačky, kterou jemně stěrkou přimícháme do krému. Dáme na chvíli do lednice
- Oba vychlazené korpusy seřízneme pomocí dortového kráječe na stejnou výšku, uřízneme tedy jemně vrchní "bouli" a odložím ji stranou. Zbytky pak použijeme na posypání. Každý korpus podélně přepůlíme na stejné díly. Díky tomu nám vzniknou 4 části (patra).
- Na dortový podnos položíme pomocí dortové lopatky první část korpusu a potřeme cukrářskou špachtlí silnou vrstvou krému. Na krém položíme další korpus. Tímto způsobem pokračujeme dál. Musíme dávat pozor, aby nám zbyl krém na potření celého dortu. Ten dohladíme cukrářskou stěrkou. Na konec si vezmeme seříznuté části korpusu (boule) a v míse si je rozdrobíme. Drobenkou pak zdobíme dort.
- Hotový dort necháme v lednici odpočívat nejméně 2 hodiny, ještě lepší je to přes noc.