Recept na Mechový dort
1. 2. 2023
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 400 g čerstvého baby špenátu nebo mraženého listového špenátu
- 3 velká vejce
- 3/4 – 1 hrnek moučkového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g sýra mascarpone
- 1,5 lžičky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu nebo citronové šťávy
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170 °C a dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Pokud máte mražený listový špenát, nechte jej rozmrznout v sítku nad miskou, aby všechna voda okapala. Poté jej ještě vymačkejte, abyste všechnu vlhkost odstranili.
- Čerstvý baby špenát rozmícháme v mixéru do jemného pyré.
- Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem do husté a nadýchané konzistence. Postupně přidáváme olej a šlehejte. Poté přidáme špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru. Mícháme, dokud se vše nespojí.
- Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vzniklé těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečte 40-45 minut. Poté necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém, a to tak, že ve velké míse ušleháme do tuha všechny suroviny.
- Vychladlý korpus na povrchu seřízneme do roviny. Odřezky si schováme stranou, budeme je potřebovat na zdobení dortu.
- Korpus rozřízneme vodorovně na dvě části. První vrstvu pomažeme bohatou vrstvou krému a necháme si 3 lžíce, kterými potřeme vršek dortu.
- Navrch rozdrobíme odřezky, které jsme si dali stranou. Nakonec dort ozdobíme borůvkami a semínky granátového jablka. Dort necháme ztuhnout v lednici.