Recept na bezlepkový mechový dort
8. 2. 2023
Co budeme potřebovat?
Korpus:
-
250 g čerstvého špenátu (baby)
-
250 g bezlepkové mouky
-
60 g rýžové mouky
-
3 ks vajec (pokojové teploty)
-
180 g krupicového cukru
-
180 g rostlinného oleje
-
1 balíček kypřícího prášku
-
kůra z 1/2 citronu
-
1 lžíce citronové šťávy
Krém:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 500 g sýra mascarpone
- 170 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Nejprve umyjeme špenát, necháme ho okapat a poté rukou vytlačíme veškerou vodu a vlhkost. Špenát rozmixujeme do jemného pyré.
- Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejte na 170°C.
- Ve velké míse rozklepneme vejce, přisypeme cukr a šleháme do nadýchané hmoty. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem a mít světlou barvu, což nám zabere asi 5-8 minut.
- Poté do směsi za stálého šlehání přiléváme olej. Přidáme také rozmixovaný špenát, kůru z citronu, citronovou šťávu a krátce prošleháme.
- V jiné míse prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a poté ji zapracujeme do připraveného základu těsta.
- Vzniklé těsto nalijeme do připravené formy a pečte 45-50 minut. Pak vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. V míse smícháme mascarpone, cukr, extrakt z vanilky, přilijeme smetanu ke šlehání a šleháme, dokud se mascarpone nespojí se šlehačkou a nevznikne nám tuhý krém.
- Vychladlý korpus rozkrojíme rovnoměrně na dva vysoké pláty a třetí o něco nižší plát. Třetí plát si dáme stranou, budeme jej potřebovat na drobečky na posyp dortu.
- Na spodní plát naneseme menší polovinu krému a přikryjeme druhým plátem korpusu. Navrch opět naneseme stejné množství krému a zbylým krémem pomažeme i boky dortu.
- Plát, který jsme si dali stranou, rozdrobíme na malé drobečky a posypáme jimi vršek i boky dortu.