Recept na Makronky
1. 2. 2023
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 250 g Mandlové mouky
- 320 g Moučkového cukru
- 120 g Krupicového cukru
- 200 g Vajec (bílků) asi 7 vajec
- Špetka soli
Krém:
- 200 g Bílků
- 1 Hrnek cukru krupice
- 250 g Změklého másla
Postup:
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejeme přes jemné síto, bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem do opravdu tuhého sněhu. Tohle je ta chvíle, kdy můžeme přidat potravinářské barvivo, pokud chceme skořápky barevné.
- Vše jemně a pomalu smícháme dohromady a připravíme si plech s pečícím papírem, který trochu přilepíme k plechu makronkovým těstem, aby se při pečení nezměnil tvar makronek.
- Nyní těstem naplníme zdobící sáček a zvolíme hladkou špičku na konci.
- Snažím se dělat asi 2,5 cm kolečka na plech a dodržujeme rozestupy, aby se makronky nespekly dohromady.
- Když to máme, vezmeme plech a několikrát s ním lehce bouchneme o stůl, zbavíme tak makronky případných bublin a dosáhneme požadovaného tenkého tvaru.
- Nyní přichází důležitá chvíle. Musíme počkat, než markonky zaschnou, bohužel vám neřekneme, jak dlouho to bude trvat, protože to je hodně individuální a záleží hodně na vlhkosti prostředí a dalších okolnostech. Po nějaké době se zkusíme prstem dotknout povrchu těsta a pokud se nelepí, je čas na to dát je do trouby, kterou předem předehřejeme na 160 stupňů. Makronky pečeme asi 10 minut, ale často je kontrolujeme. Vyndáme je spíše dřív než později, aby nepopraskaly.
-
Krém
-
Připravíme si vodní lázeň, vyšleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a máslo a zašlehejte. Vznikne hladký krém, který můžeme použít do makronek. Dá se různě obměňovat a přidávat do něj další suroviny, jako je například čokoláda atd.
-
Skořápky plníme krémem a lepíme k sobě. Hotové makronky necháme vychladnout v lednici alespoň na pár hodin.