Recept na Donuty
1. 2. 2023
Co budeme potřebovat?
Suroviny:
- vlažné mléko 100 ml
- droždí 40 g
- cukr krupice 1 lžíce
- hladká mouka 500 g
- dřeň z 1 celé vanilky nebo 1 lžička extraktu
- Vejce 2 ks
- bílý jogurt 2 lžíce
- Javorový sirup 2 lžíce
- špetka soli
Postup:
- Do mléka rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho do mouky v míse, vpracujeme vejce, jogurt a javorový sirup a vypracujeme vláčné těsto. V přikryté míse ho necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem, trvá asi 45 minut až 1 hodinu.
- Připravíme si větší vyšší silnostěnný kastrol a do poloviny ho naplníme olejem. Vykynuté těsto prohněteme, vyválíme ho na pomoučněné ploše na výšku asi 1–1,5 cm a vykrajujeme z něj kolečka (třeba pomocí sklenky, kterou si namáčíme do mouky). Menší sklenkou nebo formičkou vykrajujeme středy.
- Kobližky necháme asi 10 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a mezitím na středním plameni rozehřejeme olej. Když do něj vhodíme kousek chleba a ten se začne hned smažit, je olej dost rozehřátý. Připravíme si také vybrané polevy či přísady na obalování.
- Pomocí děrované naběračky vkládáme kobližky do horkého oleje a ze všech stran je osmažíme dozlatova Osmažené kobližky položíme na vrstvu kuchyňského papíru, aby odsál přebytečný tuk, a pak je hned přeléváme zvolenými polevami a zdobte podle chuti a možností.