Zdravý hrnkový dort Red velvet z řepy
7. 2. 2023
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1 vařená červená řepa
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 2 vejce
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička vinného octa
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Krém:
- 1 kelímek ricotty
- 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru moučka
Postup:
- Předvařenou červenou řepu rozmixujeme
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, špetkou soli a kakaem. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s olejem a přidáme řepové pyré, mléko a ocet.
- Žloutkovou směs smícháme se sypkou směsí a na závěr opatrně vmícháme sníh.
- Směs na těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Dort red velvet pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut. Po upečení necháme dort vychladnout.
- Ze smetany vyšleháme šlehačku, kterou opatrně smícháme s ricottou (ricottu můžeme předtím dosladit cukrem). Tímto krémem promažeme rozkrojený a vychladlý dort.