Recept na Mrkvový dort
1. 2. 2023
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 4 hrnky mrkve (nasekáme je v robotu na jemno, nebo můžeme najemno nastrouhat)
- 2 hrnky mouky (1 celozrnný, 1 polohrubé, lze udělat i jako čistě celozrnný)
- 4 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe BIO)
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek přírodního cukru (lze nahradit alternativními sladidly)
- 1 lžičku vanilkového extraktu (když nemáte, tak 1 přírodní vanilkový cukr)
- 1 lžičku skořice
Krém:
- 2 kelímky mascarpone (dohromady 500g)
- 125g změklého másla
- 1 kelímek hustší zakysané smetany (asi 200g)
- 2 lžíce medu
Postup:
- Ušleháme vejce s přírodním cukrem (nebo jiným sladidlem) a olejem.
- Přidáme všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekáme nejlépe na jemno, mrkev také. Pokud máte mrkev strouhanou, tak je lepší, když nevznikají dlouhé kusy.
- Pečeme v kulaté dortové formě (průměr 26cm) asi na 180 stupňů. Mně stačilo pouhých 30 minut. Víc, jak 45 min bych ale dort rozhodně nepekla.
- Krém si jednoduše připravíme rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu. Kolik dáte medu či jiného sladidla, je jen na Vás. Než budeme krém nanášet na dort, necháme ho trochu ztuhnout v chladu.
- Korpus necháme zchladnout, překrojíme ho na 2 půlky. Polovinu krému namažeme dovnitř, tu druhou navrch.
- Na ozdobení můžeme na dort dat marcipánové mrkvičky.